CapitalBay menghasilkan BetaPitch untuk pasaran Eropah, Asia

Yuan & Jean
Yuan’s Internship Experience
September 6, 2018
CapitalBay Year in Review 2018
January 7, 2019
Show all

CapitalBay menghasilkan BetaPitch untuk pasaran Eropah, Asia

Mendirikan perniagaan yang berskala kecil bukanlah kerja yang mudah. Sejak syarikat-syarikat besar memperluaskan terma pembayaran untuk mengekalkan aliran tunai, pembekal menghadapi kesukaran dalam memperoleh wang untuk membiayai pelanjutan tempoh pembayaran. Menyedari masalah kewangan ini untuk SME, beberapa orang yang mempunyai  latar belakang perbankan, kewangan dan ekonomi di Malaysia berkumpul pada 2016, untuk menubuhkan CapitalBay. Permulaan fintech Malaysia membantu menyediakan aliran tunai kepada pemula dan SME menggunakan platform pembiayaan rangkaian bekalan pelbagai bank.

 

Dua tahun yang lalu,CapitalBay kelihatan bersedia untuk dihubungkan dengan ekosistem permulaan Eropah, setelah memenangi BetaPitch, sebuah pertandingan permulaan global yang disertai oleh peserta dari 12 negara termasuk Jerman, Portugal, Sweden, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania, Mesir, Bosnia, Turki, Korea Selatan dan Malaysia.

 

Team CapitalBay, pemenang BetaPitch Malaysia 2018 kini akan mewakili Malaysia dalam acara grand finale pertandingan di Berlin pada 15 November. Pemenang finale grand itu akan dapat berkunjung ke Silicon Valley dan akan ditawarkan ruang kerja bebas di Berlin bersama Betahaus dan bantuan untuk akses pasaran melalui rangkaian Eropah Betahaus.

 

CapitalBay tidak akan melepaskan peluang ini. Ia telah merangka rancangan untuk memasuki pasaran Eropah dan akhirnya meneroka pasaran besar India dan negara-negara Asia dan Asia Tenggara yang lain, kata pengarah eksekutif dan pengasas Darrel Ang, CapitalBay, yang dimiliki oleh Bay Group Holdings Sdn Bhd. “Kami akan fokus  untuk menolong korporat yang bertanggungjawab mengoptimumkan modal kerja mereka dan menyediakan teknologi masa nyata perniagaan untuk bekerjasama dengan rangkaian institusi kewangan yang lebih luas dengan hanya satu klik butang. Fokus kami adalah SME dan kita ada rantai bekalan untuknya. Kami juga akan menangani pembiayaan rentas sempadan – sektor pembuatan dan perkhidmatan. Ini kebanyakannya pembiayaan jangka pendek – 3 bulan hingga 1 tahun – dan saiz tiket tipikal yang kami berurusan adalah antara $ 15k dan $ 50k. Kelebihan model kami ialah ianya fleksibel, berskala dan boleh direplikasi dalam mana-mana negara mengikut norma dan peraturan mereka. Kami percaya persekitaran pembiayaan yang telus dan efisien dapat meminimumkan risiko dan mengoptimumkan modal kerja untuk keseluruhan rantai nilai dalam setiap industri.”kata Ang.

 

Namun CapitalBay tidak bersendirian. Terdapat banyak permulaan yang menarik di BetaPitch KL 2018, yang dianjurkan oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dengan kerjasama Betahaus dan sebuah komuniti di mana lebih daripada 500 usahawan, syarikat permulaan dan freelancers, menunggu untuk meneroka pasaran serantau dan Eropah. Contohnya, terdapat permulaan Indonesia aglonera, iaitu platform e-dagang B2B yang membantu perniagaan makanan untuk menternak bahan mentah atau produk mereka melalui komuniti petani secara langsung, menggangu orang tengah untuk memudahkan rantaian bekalan pertanian dan memperkuat petani untuk menghasilkan kualiti yang lebih baik dan berpontensi menjadi petani komersil.

 

Petbacker, platform membantu menghubungkan pemilik haiwan kesayangan dengan penjaga haiwan kesayangan yang boleh dipercayai. Platform ini membolehkan pemilik haiwan mencari perkhidmatan seperti menaiki, berjalan dan penjagaan siang dari pencinta haiwan sesama dengan mudah dan selamat. Siapa yang tidak tahu bahawa banyak industri bergantung kepada ‘’High Performance Computer’’ (HPC) untuk meramalkan pergerakan pasaran kewangan dan merangsang keberkesanan sebatian kimia di dalam tubuh manusia. GridMarkets adalah peniaga Malaysia yang menjanjikan untuk memudahkan inovasi dan kreativiti dari pelajar dan freelancer kepada syarikat kecil atau besar dengan menghindari masalah halangan kos dan kerumitan.

 

“MDEC adalah agensi pertubuhan kerajaan Malaysia yang bekerja untuk mempromosikan IT dan ITS sejak 22 tahun. Kami kini bergerak depan ke arah rantaian nilai. Keseluruhan idea ini adalah untuk membina ekosistem yang inovatif, yang mana kedua-dua FDI dan DDI dianggap sama penting. Kami telah menyediakan perkhidmatan sokongan kewangan seperti insentif fiskal, akses dana, akses pasaran dan sebagainya kepada teknologi dan teknologi bukan permulaan. Melalui kerjasama merentas sempadan, adalah penting untuk membangunkan komuniti permulaan di Asia Tenggara dan Asia, dan itulah yang akan kami lakukan, “kata Norhizam Kadir, naib presiden, pembangunan ekosistem pertumbuhan, Digital Corporation Sdn. Bhd, kerajaan Malaysia.

 

Kolumnis: Ritwik Mukherjee
Penerjemah: Afreen Fatima

Loading...